The details are not the details. They make the design.

sulat

sulat

Teenpä mitä tahansa visuaalista, on hauska huomata että samat yleissäännöt pätevät aina. Oli kyseessä piirtäminen, muotikuvaus tai www-sivuston suunnittelu, jokainen yksityiskohta on yhtä tärkeä ja pienikin virhe voi pilata kokonaisuuden.

Inspiraation jutun kirjoittamiseen sain jo viikkoja sitten, kun suunnittelin käyttöliittymäelementtejä softaan. Oli kulunut jo paljon aikaa leiskojen toimittamisesta asiakkaalle, kun sain toiveen parannella ulkoasua. Asiakkaan mielestä leiska ei toteutettuna enää näyttänyt hyvältä ja toivoi minulta paranneltua versiota.

Tarkasteltuani testisivustoa totesin leiskojeni grafiikan kyllä olevan kopioitu, mutta marginaalit, fonttikoot ja välistykset olivat jääneet määrittelemättä. Päädyin leiskojen korjaamisen sijaan tekemään graafisen ohjeen, jossa oli tarkat määrittelyt yllä mainitsemiini asioihin. Tämä on vain yksi sadasta tapauksesta, jossa toteutus äkkiseltään näyttää esikuvaltaan, mutta jää alkuperäisen varjoon viilattujen yksityiskohtien puuttumisen vuoksi.

Toinen esimerkki yksityiskohtien tärkeydestä löytyy parin vuoden takaa, kun suunnittelin olohuoneeseeni tv-tasoa. Luonnos Photoshopissa näytti hyvältä, kunnes lähdettiin rajaamaan ominaisuuksia A) hinnan ja B) toteutusongelmien vuoksi. Vahvistin määritteli laitetilan leveyden suunniteltua kapeammaksi, maalipinnan laatu oli odotettua huonompi ja viiluvalintani oli selkeästi liian kontrastinen, joten lopullisesta tuotteesta tuli kaikkea muuta kuin ajaton. Yksinkertaisempi ja viimeistellympi design tuskin kyllästyttäisi vieläkään.

Kolmantena nostan esiin esimerkin tuotekuvauksesta. Miksi esimerkiksi H&M:n vaatteet näyttävät mainoksissa arvokkaammilta kuin ovatkaan? Lähtökohdat, ja ennen kaikkea yksityiskohdat, ovat mainoskuvassa kaikki kaikessa. Vaatteissa ei ole ryppyjä, ne valaistaan esimerkillisesti ja niitä kantaa alan parhaimmisto. Toki myös kalusto on viimeisen päälle. Valojen ja optiikan laatu vaikuttaa lopputulemaan enemmän kuin harva osaa kuvitella. Jokainen Profotoon siirtynyt, mutta aiemmin budjettisalamoilla kuvannut, tietää eron.

Designerin on aina otettava huomioon toteuttaja, toteuttajan kyvyt ja toteutettavan työn pulmakohdat. Kattava ohjeisto on hyvä olla olemassa, mutta siihen on harvoin budjetissa tilaa, saati aikaa. Mitä paremmin visuaalinen suunnittelija tuntee toteutuksen tekniset vaatimukset, sitä parempi on lopputulos. Onneksi tätä työtä ei koskaan tarvitse tehdä yksin, vaan ympärillä on aina muita suunnittelijoita, joilta imeä tietotaitoa ja ideoita.

“Hyvä työ on yhtä kuin sen yksityiskohdat” -seikan tajuamiseen meni monta vuotta. Sen jälkeen onkin opeteltu, ja opetellaan, tekemään ne yksityiskohdat aina vain paremmin.