Fujifilm X100S - Miten tämän hetken puhutuin kamera pärjää ammattilaisjärjestelmän rinnalla

Fujifilm julkaisi päivityksen jättisuosion saavuttaneesta X100:sta. S-versio on ulkoisesti lähes identtinen, mutta sisuskalut ovat saaneet merkittäviä päivityksiä vaikuttaen kameran toimintanopeuteen ja kennon herkkyyteen. Fuji on todella kuunnellut käyttäjiä, syynännyt kaiken palautteen läpi ja tehnyt kamerasta entistäkin tunteita herättävämmän paketin. 

Kävin heti edeltävän version julkaisun jälkeen testaamassa X100:sta, mutta petyin suuresti softan hitauteen ja kökköön käyttöliittymään. S-versio kuitenkin vakuutti välittömästi intuitiivisuudellaan ja syrjäytti NEX:n päivittäiskameran roolistaan.

On sanomattakin selvää, ettei pokkarista ja järeästä järjestelmäkamerasta voi puhua samassa lauseessa, vai onko? Kuvaan kaikki työkeikat pääsääntöisesti 5D Mark III:lla, mutta kaiken muun pyrin kuvaamaan joko filmikameralla, puhelimella tai kompaktilla digillä. Pienten kameroiden suorituskyky lähentelee parhaimmillaan täyden kennon järjestelmäkameroita, ja halusinkin oitis testata, miten X100S pärjää 5D:lle eri tilanteissa.

Lähempi X100S:n kuvien tarkastelu paljastaa, ettei optiikka ole aivan sensorin tasolla, varsinkin täydellä aukolla pehmeyttä ilmenee huomattavasti ja tuntuu hieman epäreilulta, että Canonin 35mm F/1.4L on terävämpi aukolla 1.4, kuin X100S 2.0:lla.

Alla kolme esimerkkikuvaa, joista alin on croppi.

fujifilm_x100s.jpg
On sanomattakin selvää, ettei pokkarista ja järeästä järjestelmäkamerasta voida puhua samassa lauseessa, vai onko?
fujifilm_x100s_vs_canon_5d_mark_iii_1.jpg
fujifilm_x100s_vs_canon_5d_mark_iii_2.jpg
fujifilm_x100s_vs_canon_5d_mark_iii_crop_kuvanlaatu.jpg

On toki turhaa verrata miltei 4000 euron pakettia 1300 euron Fujiin, mutta testi kertoo ainakin sen, että täyden kennon järjestelmä hyvällä linssillä varustettuna on vielä vailla vertaansa, vaikka aika lähelle päästäänkin.

X100S on silti äärimmäisen aktivoiva ja intuitiivinen kamera ja sillä on nautinto kuvata. Se pysyy helposti koon ja keveytensä vuoksi mukana, ja päihittää kyvyillään minkä tahansa kamerakännykän. Summattuna: melko loistava ja monesti valokuvaajan pakista puuttuva iPhonen ja järjestelmäkameran väliin jäävän tilan täyttäjä (ja minun tapauksessani Sony NEX:n korvaaja).

X100S, koukuttavat ominaisuudet:

  1. Hybridimittaetsin
  2. Auto ISO, jossa säädettävä minimisuljinaika
  3. RAW:sta löytyvän datan määrä, puhkipalamista on vaikea saada aikaiseksi niin ettei Lightroomissa saisi kaivettua vielä jotain pintaa esiin
  4. Kohina on kontrollissa, ja näyttää hyvältä aina ISO 6400 asti
  5. Filmikameroista tuttu oma rullasäädin yli- ja alivalotukselle ja suljinajalle (sekä tietysti linssin aukonsäätö linssissä)