VSCO Lightroom presets

Vaikka olenkin jo jonkin asteen edistynyt Lightroom-preset-nörtti, on VSCO ehdottomasti hintansa väärti

VSCO on Visual Supplyn kehittämä värisäätöpaketti, jota on ollut tekemässä iso liuta valokuvaajia ja värikäsittelyn ammattilaisia. Värisäädöt perustuvat ammattilaisten suosimiin filmeihin, joita on paketissa yhteensä 9. Itse presettejä on kuitenkin kymmeniä, sillä kaikista eri filmeistä on kolme eri kehitystasoa ja tämän päälle löytyy vielä kattava kokoelma erilaisia hienosäätö-presettejä. Mukana on Kodakin, Fujin ja Ilfordin filmejä, mutta valitettavasti Ektar 100, yksi Kodakin mielenkiintoisimmista filmeistä on jätetty paketista pois. Toivottavasti paketti laajentuu jatkossa Lightroom 4:n laajempien sävysäätöjen puitteissa.

Presetit vaikuttavat ainoastaan sävyihin, rakeeseen ja joissain määrin kontrastiin. Useisiin filmeihin tuntui sopivan mm. hieman normaalia kylmempi valkotasapaino, tai lisätty kontrasti. Joka tapauksessa presetit ovat varsinkin tapahtumakuvaajalle iso nopeutus sävyjen jalostukseen ja hyvä pohja jatkotyöstölle.

VSCO on loistava lisä kokeneenkin käsittelijän preset-hyllyyn ja onkin kirjoitushetkellä ainoa paketti, jonka kalibroinnit on tehty ammattilaisten toimesta. Presetit toimivat ainoastaan Canonin ja Nikonin järjestelmien RAW-kuvien kanssa, ja ei ole tietoa onko mm. Sonylle edes tulossa tukea. Luonnollisesti paketti ei toimi Lightroom 4 betassa, mutta asiakaspalvelusta kerrottiin, että kehitteillä on ilmainen päivitys.

Koitan keräillä myöhemmin lisää esimerkkikuvia (ennen vs. jälkeen).