Tools of desire, Canon 85mm F/1.2L II

85mm

85mm

Kun puhutaan nopeista linsseistä, ei sovi unohtaa ettei sillä ole mitään tekemistä varsinaisen kuvausnopeuden kanssa. Harhaanjohtavalla puheella nopeudesta tarkoitetaankin linssin maksimiaukon kokoa eli valovoimaa, ei esim. tarkennusnopeutta. Canonilla on kaksi nopeaa linssiä, jotka herättävät allekirjoittaneessa suuria intohimoja. Toinen niistä on 200mm F/2.0L ja toinen 85mm F/1.2L II. Tilasin jälkimmäisen jenkeistä muutamia kuukausia sitten kun dollari oli vielä matalalla ja etsin hyvää L-sarjan primeä pihakäyttöön. 1600 euron lasi kuulostaa hinnakkaalta mutta siltä sopii odottaa jo ammattitason jälkeä.

Muotikuvaajalle 85mm vaikuttaa paperilla järkevältä polttoväliltä. Se ei vääristä, mutta ei myöskään anna liiallista televaikutelmaa. Et joudu myöskään liian kauas mallista joka on aina hyvä juttu ohjaamisen ja kontaktin kannalta. Myös speksit vaikuttavat hyviltä, bokeh on pehmeää ja linssi piirtää yksityiskohdat veitsenterävästi jo täydellä aukolla.

Todellisuus on kuitenkin karumpi, mitä ensifiilikset antoivat ymmärtää. Ensinnäkin, käytännössä linssi tarkentaa äärimmäisen hitaasti muihin USM-linsseihin verrattuna. Linssin kunnioitettava linssipinta-ala asettaa omat rajoitteensa, mutten uskonut Canonin nopeimman linssin olevan L-sarjan hitain tarkentamaan. Vettä myllyyn lisää vielä se, että tarkennus menee täydellä aukolla lähes aina ohi ellet pidä rajausta samana tai paina laukaisinta heti tarkentamisen jälkeen. Huomasin, että täysi aukko on lähes käyttökelvoton äärimmäisen lyhyen tarkennusalueensa vuoksi. Homma pelaa kun malli on täysin liikkumatta ja kuvaa ei tarvitse rajata tarkennuksen jälkeen. Kolmas miinuspiste tulee hohtamisesta, eli kontrastierojen välille muodostuvasta pinkistä väriaberraatiosta. Hohtaminen vähenee toki himmentäessä.

Varoituksen sana, mieti todella käyttötarkoituksiasi ja testaa linssiä kunnolla ennen ostamista. Kiinteä, paikoin epäkäytännöllinen polttoväli, 1600 euron hintalappu, häiritsevän pitkä tarkennusetäisyys, hidas tarkennusnopeus, hohtaminen täydellä aukolla, epäkäytännöllinen tarkennusalue f/1.2:lla sekä elintärkeän kuvanvakaimen puuttuminen saivat minut vakuuttuneeksi siitä, etten halua pitää linssiä. Hyvä, nopea ja kaunispiirtoisempi korvaaja on esim. 135/2L.